Pekkasso Antik, Antik & Konst.

Ring för information.
Tel: 0224-177 88
Epost: pekkasso@dekalbolaget.se
Ekebygatan 1, 733 30 Sala

Håll dig uppdaterad!

  • Prenumerera via e-post!

Arkivet för kategorin ‘ Instrument ’

1700-tals alnmått eller exakt 1751 är den tillverkad eller rättad av ME.

Det var supernoga med att man inte fuskade med mått; besman, kappe eller nåt annat

spelade ingen roll, det var därför man hade tillverkare som var edsvurna. Modeller

sattes upp på sockenkyrkans port eller i rådhuset i städerna där man kunde kontrollera

de olika verktygen.

Fusk bestraffades säkert hårdare än vad det görs idag…:/

Hur mycket är en aln då? Som min underarm ungefär, då vet ni!

//Pekkasso

Ja eller närmare bestämt 59,3 cm har jag läst mig till.

För en tid sen sålde jag detta instrument till en person i musikbranschen som skulle

ta reda på mer om det; vad det heter, ursprung, ålder mm.

Nu har jag fått ta del av rapporten! Tack Anders.

” Jag har nu forskat kring instrumentets historia och bakgrund. Innan du köpte instrumentet har två andra antikhandlare haft det och innan dess för 15 år sedan en okänd nu avliden  samlare i Blekinge. Instrumentet har anknytning till gränsområdet Småland-Blekinge , söder om Tingsryd. Namnet Tjurk… nämndes och den  enda  plats jag kan hitta är byn Tjurkhult  ca en km in på Blekingesidan.Jag har sedan låtit  en granne  undersöka det med dendrokronologiska dataprogram dvs att fotografiskt bestämma ålder på träet. Det visade på tidigt 1200-tal.

När jag sedan kontaktade Björn Aksdal på Sentret för Folkemusikk og dans i Trondheim där den mest avancerade forskningen pågår på sådana instrument har jag fått ett klargörande svar. Instrumentet har en kromatisk skala dvs med halvtoner.Det gör att instrumentet sannolikt är från tidigt 1800-tal. Det är inte alls ovanligt att instrument görs av äldre trä men har en yngre tillkomsthistoria. Instrumentet har troligen en anknytning till Ungern. Där finns en tradition på s.k citera-instrument att utsmycka dem med hästar på sidan och upptill som är fallet med instrumentet jag köpte.Instrumentet har ändå en ansenlig historia på 200 år och är också mycket vackert.
Jag trodde instrumentet var senmedeltida men det kan man avskriva nu och alla tankar om vikingatid. Jag har lagt ned mycket arbete med att studera hummelns historia och studier av Skånes och Värends tidiga historia. Jag har också sänt bilder till tidigare Musikmuseet i Stockholm (Eva Oleandersson som är instrumentansvarig) Men jag känner en viss tomhet nu efter allt mitt arbete och engagemang i frågan. Det har varit väldigt spännande och jag har lärt mig mycket. Att komma närmare en sanning har varit mitt mål. Till slut måste man landa på jorden. Men vad vore livet utan fantasi.”
Spännande läsning tycker jag.
Hoppas mina läsare också tycker det.
SÅLT.
//Pekkasso

Senaste nytt!

Sökes!

Jag söker efter föremål med känsla, från medeltid och fram till 1850-talet.
-->